Probleemgedrag

Wat is probleemgedrag?

Wat voor een hond normaal gedrag is is soms voor een mens minder gewenst. Probleemgedrag is gedrag dat niet aanvaardbaar is voor de sociale omgeving van de hond.

Probleemgedrag bij Australian Cattle Dogs

Onduidelijk leiding

In mijn praktijk zie ik vooral problemen met Cattle Dog’s die hun eigen activiteiten zijn gaan bepalen omdat ze onduidelijke leiding krijgen. De relatie tussen baas en hond raakt verstoord doordat de hond zijn plaats niet kent. De eigen activiteiten zijn meestal niet de activiteiten waar het baasje blij van wordt: overmatig blaffen, slopen, uitvallen naar honden en mensen tijdens wandelingen, heelen en drijven van alles wat beweegt.

Verveling

Met de koets

Ook kom ik regelmatig in aanraking met Cattle Dogs die uit verveling zichzelf dan maar gaan vermaken. Met bovengenoemd probleemgedrag als gevolg. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de hond te weinig geestelijke uitdaging krijgt. Er wordt dan bijvoorbeeld wel veel gewandeld of gefietst, maar er wordt (onderweg) niet met de hond gespeeld of gewerkt. Van veel wandelen en fietsen krijgt de hond een uitstekende conditie maar gaat niet beter luisteren.

Gelukkig zijn in bovenstaande situaties de problemen relatief makkelijk op te lossen. Past de baas zijn eigen gedrag aan, dan zal ook het gedrag van de hond veranderen.

Angst

Beertje

Moeilijker is het als het probleemgedrag van de hond veroorzaakt wordt door onvoldoende socialisatie. De hond kan dan uit angst of onzekerheid uitvallen naar vreemde mensen en dieren. Bij de Cattle Dog, die van nature al terughoudend is, is dit heel moeilijk en soms niet volledig te verhelpen. Een goede socialisatie begint bij de fokker en wordt voortgezet door de baas. Bij een terughoudend ras als de Cattle Dog loopt de socialisatieperiode door tot de hond tenminste twee jaar oud is.

Een ander relatief veel voorkomend probleem bij Cattle Dogs is verlatingsangst. De hond wordt bijzonder onrustig bij de eerste signalen dat de baas weg gaat en gaat blaffen, janken, slopen en in huis plassen als hij alleen gelaten wordt. Verlatingsangst is een serieus probleem. Het alleen blijven moet heel rustig worden opgebouwd.

Fysieke oorzaken

Probleemgedrag kan ook een fysieke oorzaak hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Verkeerd voer
    Door voer met teveel eiwitten of geur-, kleur- en smaakstoffen kan een hond hyperactief gedrag gaan vertonen. Omschakelen naar ander voer, liefst vers vlees (KVV), kan het probleemgedrag verhelpen.
  • Levensfase
    Een puberende hond lijkt soms alles vergeten wat u hem geleerd hebt. Bij een oude hond worden de ouderdomsverschijnselen soms voor probleemgedrag aangezien.
    Lees meer over ouderdomsverschijnselen
  • Hormonen
    Onder invloed van mannelijke hormonen kunnen reuen dominante agressie vertonen. Een castratie kan de hond rustiger maken maar vervangt niet een goede opvoeding.
  • Pijn
    Laat uw hond onderzoeken door een dierenarts als u vermoedt dat hij pijn heeft.
  • ADHD
    Echte ADHD komt bij honden (gelukkig) maar heel weinig voor. De diagnose ADHD wordt vaak ten onrechte gesteld. Veelal ligt de oorzaak van het drukke gedrag bij een verstoorde baas hond verhouding en te weinig rust.

Behandeling van probleemgedrag

Bij de behandeling van het probleemgedrag is het belangrijk te weten waarom uw hond bepaald gedrag vertoont. Waar u eventueel de ervaring mist met het ‘lezen’ van uw hond of met het specifieke gedrag is het verstandig deskundige hulp in te schakelen. Ook kan het moeilijk zijn om de invloed van uw eigen gedrag op het gedrag van uw hond te zien, omdat u zich van bepaald gedrag misschien niet eens bewust bent.

Verlies nooit uw geduld. Bedenk u dat uw hond niet iets doet om u dwars te zitten. Zo zit een hond domweg niet in elkaar.

cattledogdag 27-04 114

Wees realistisch. Als u uw hond met alle goede wil van de wereld toch niet kan bieden wat hij nodig heeft is hij beter af bij een nieuwe baas die dat wel kan.

Onder Werkwijze kunt u lezen hoe ik u kan helpen bij de behandeling van probleemgedrag van uw hond.